השם בעברית: אשכולית
השם באנגלית: GRAPEFRUIT
השם המדעי: CITRUS PARADISI
כללי: עץ האשכולית הוא ירוק עד ומגיע בדרך כלל לגובה של 5-6 מטר אם כי יש גם המתנשאים עד לגובה של 15 מטר. עץ האשכולית הוא בעל נוף מעוגל ממשפחת הפיגמיים. עלים דמויי אזמל ובחיקם קוצים קטנים וחדים. גדל בגינות ובפרדסים. הפרחים הם לבנים ולרוב מסודרים באשכולות. הפריחה בחודשי יולי – ספטמבר. הפרי גדול, כדורי או פחוס וקליפתו צהובה ועבה. עונת ההבשלה והאיסוף בחודשי פברואר – מאי. האשכולית נחשבת לפצצת בריאות המסייעת לרזות. חמוצה-מרה עם קו דק של מתיקות, עסיסית ובעלת יתרונות בריאותיים מוכחים הדומים לאלה של התפוז.
ההרכב התזונתי: 32 קלוריות ל – 100 גרם. חלבונים, פחמימות, שומן, ויטמין C, סידן, אשלגן וסיבים תזונתיים. יש הטוענים כי האמונה כי צריכת אשכוליות גורמת לשריפת שומנים היא מיתוס וההורדה במשקל באה כתוצאה מדיאטה צרת קלוריות אשר הוצמדה לצריכת מיץ האשכוליות. המחקרים ההשוואתיים אשר נערכו הוכיחו כי קיים קשר הדוק בין צריכת האשכוליות וירידה במשקל.
בריאותי: הוכח כי צריכה יומית של 200 סמק של מיץ אשכוליות ממתנת את תסמיני השפעת וההצטננות, מסייעת במניעת גידולים סרטניים בריאות ובמעי הגס ומומלצת למעשבים. עשויה גם לעזור במניעת מחלות לב ולהורדת רמת האינסולין בדם. האינסולין הוא הורמון המשפיע על כמות הסוכר בדם ובאמצעותו על המשקל. רמת אינסולין גבוהה מעידה על פרוק לא מלא של הסוכר לאנרגיה ולכן הופך לשומן, ובנוסף, הרמה הגבוהה גורמת לתחושת רעב ולאכילת יתר ומונעת מהגוף לפרק את השומן וכך לעלות במשקל ללא צורך. מרכיבי האשכולית שהם הויטמינים והאנטיאוקסידנטים, משפיעים על המערכת החיסונית והם הליקופין, לימונאיד, גלוקריט, פקטין וכל אלה הם חומרים שפעילותם ברוכה לגוף. היא מונעת סרטן, מחטאת, לוכדת שומנים, מורידה חומציות בשתן, ופעילותה טובה לעיניים. אזהרה: עקב ההכרה בשנים האחרונות בחשיבותה של האשכולית החלו להפיץ קפסולות של אשכוליות ויש לצרוך אותן בהנחיית רופא שכן יש תרופות אשר השפעתן משתנה עם נוכחות האשכוליות.
שימושים: אכילה בצורה טרייה, הכנת שימורים, תרכיזים, לפתנים ושימוש בבישול, לסחיטת מיץ, ריבות ועוגות, ייצור חומר אנטיביוטי ואנטי ויראלי מהזרעים, תוספת לרטבים, לסלטי פרות וירקות ולסלטים טרופיים בתוספת לאבוקדו למשל.
השאירו תגובה