השם בעברית: ברזל
השם באנגלית: IRON
השם המדעי: FERRUM
כללי: ברזל הוא יסוד מתכתי בעל הסימול FE ומספרו האטומי 26. אחד מהיסודות היותר נפוצים בטבע, הרביעי בתפוצתו על פני כדור הארץ. ברזל טהור נמצא רק במטאוריטים שהם גושים סלעיים שמקורם ברסיסי שביטים, על פני כדור הארץ נמצא רק ברזל בצורת תרכובות. רוב הברזל נמצא במינרלים המכילים אותו. הברזל ממוצה מעפרותיו (בעיקר המטיט ומגנטיט) כשהוא מחומם עם פחמן בכבשן לטמפרטורה של 2000 מעלות צלסיוס כאשר לכבשן מוחדר אוויר חם ברציפות. המפיקות הגדולות ביותר של ברזל בעולם הן סין, ברזיל, אוסטרליה, רוסיה והודו. הברזל נוטה ליצור קשרים יוניים עם אל מתכות וקשרים מתכתיים עם מתכות ויכול ליצור קשר קוולנטי, כלומר, קשר כימי על בסיס של שיתוף אלקטרונים, בצורת יון מורכב.
הברזל ביצורים חיים: לברזל חשיבות עליונה בביולוגיה. הוא נמצא כמעט בכל יצור חי והוא חיוני לחיים. בבעלי חיים הברזל נמצא בהמוגלובין, החלבון נושא החמצן בכדוריות הדם האדומות בדם, החמצן הנקלט בריאות נקשר באופן ישיר אל אטום הברזל ומועבר באמצעות הדם אל כל תאי הגוף. חוסר ברזל בגוף כתוצאה ממחלה או תזונה בלתי נכונה עלול לגרום לאנמיה. בכל היצורים האווירניים (אורגניזם החי בנוכחות חמצן, צמחים ובעלי חיים, כולם אווירניים) מצוי הברזל במרכזו של האנזים ציטוכרום שהוא האנזים החשוב ביותר בתהליך הנשימה התאית.
היסטוריה: תקופת הברזל החלה לפני כשלושת אלפים שנה. האדם החל ליצור כלים שונים לבית ולקרב, ויותר מאוחר גילו את הפלדה. בהודו השתמשו בברזל כבר בשנת 250 לפני הספירה.
תזונה: ברזל הוא מקור תזונה חשוב לגוף. מיעוט ברזל עלול לגרום לאנמיה – ירידה בכמות ההמוגלובין בתאי הדם האדומים. גם כמות יתרה של ברזל מסוכנת לבריאות. הכמות היומית המומלצת לגבר בוגר היא 8.7 מ"ג ולאישה בגיל הפוריות 14.8 מ"ג וזאת עקב כך כי האישה מאבדת כמויות דם בעת המחזור החודשי.
מקורות: הברזל מצוי במזונות כמו בשר אדום, דגים, בשר עוף, ברזל שמקורו בבעלי חיים נספג בקלות יחסית בגוף. כבד הוא מקור עשיר לברזל אך הוא עשיר גם בויטמין A שכמות עודפת ממנו עלולה להיות מזיקה לבריאות. אנשים בסיכון לסוכרת, כולל נשים לאחר גיל הבלות וגברים זקנים צריכים להימנע מכמויות יתרות של ויטמין A וכך גם לגבי נשים בהריון או כאלה המתכוננות לכך. מקורות אחרים לברזל הם קטניות כמו שעועית, אפונה, פול, חומוס ועדשים, מוצרי סויה כמו חלב סויה וטופו, אגוזים, טחינה, ברוקולי, אבוקדו, פירות יבשים, קינואה, דבשה, בורגול, לחם מלאו עוד. ברזל ממקורות צמחוניים נספג בגוף בקושי רב יותר. קפה ותה מכילים תרכובות פוליפנול העלולות להקשות על ספיגת ברזל בגוף וויטמין ה A מסייע לגוף לספוג את הברזל.
רפואה: תורמי דם נמצאים בסיכון מיוחד של מחסור בברזל וזו הסיבה שהם עוברים בדיקת דם קודם לתרומה. תזונה מוגזמת של ברזל היא מסוכנת ואף רעילה. הברזל מגיב עם אל תחמוצות בגוף ומשחרר רדיקלים חופשיים. בכמויות רגילות אין נזק שכן לגוף מנגנונים נוגדי חמצון המווסתים תהליך זה.
שימושים: ברזל היה ועדיין המתכת השימושית ביותר והזמינה והזולה והקשיחה ביותר לשימושו של האדם. פלדה היא הסגסוגת הנפוצה ביותר של הברזל. שימושיה הם בכל מקום בתעשייה, במכוניות, בכלי נשק, בבניה, אוניות וכל דבר אחר. שימושים אחרים נוגעים גם לסוגי ברזל שונים כמו ברזל גולמי, ברזל יציקה, פלדות שונות, ברזל חשיל, ברזל תלת ערכי, סגסוגות ברזל שונות, צבענים ועוד – כל סוג ושימושיו הוא. הברזל היה חלק מהטקסים ומעולם האומנות.
השאירו תגובה