השם בעברית: זתרה – צתרנית
השם באנגלית: SAVORY
כללי: זעתר היא תערובת תבלינים. עיקר התערובת הוא מאזוב מצוי או קרנית מקורקפת, בת קורנית פשוטה, צנטרנית משובלת או צטרה וורודה, בתוספת של סומק, פירות האלה הארצישראלית וזרעי שומשום קלויים, מלח וזרעי שומר. יש לאזוב פרחים דו מיניים והאבקה על ידי רוח וחרקים. צומח באזורים טרשיים ובסביבת אדמת סלעי גיר.
מקור: מוצא הזעתר הוא המזרח התיכון. התערובת מאד פופולארית בטורקיה, סוריה, לבנון, ישראל, ירדן וארצות דרום אפריקה. מצאנו במקורות היהודיים כי השתמשו בזעתר לטהרת המצורעים.
שימושים: מומלץ לחלוט זעתר במים או להשרות בשמן זית. כתוספת תיבולית לתבשילים ושיפודים או סלטים ומאכלי חלב. דברי מאפה שונים מתובלים בזעתר. פרחי האזוב כאשר נקטפים קודם להשחמתם ומיובשים הם מהווים תוספת מצוינת ללחם קלוי. הזעתר משמש גם כגורם מרתיע במקומות שורצי חרקים.
רפואי: בלבנון מאמינים כי הזעתר מפתח ומשפר את החשיבה ומחזק את הגוף ולכן נהוג שם לתת לילדים זעתר טרם צאתם לבית הספר. מסייע בטיפול בדלקת גרון, הצטננות, נפיחות במעיים וכאבי בטן. עוד בימי הרמב"ם נחשב הזעתר לבעל סגולות ריפוי רבות כחיטוי, חיסון, הקלה בכאבי ראש, חיזוק הזיכרון וכוח הגברא. הזעתר אמור להיות פעיל נגד כאבי ראש, בעיות זיכרון, כאבי שיניים, תולעי מעיים, דלקות חניכיים, שיעול, עידוד הזעה, כוח גברא, הוא מכייח, מרגיע, ושמן הזעתר עוזר נגד כאבי אוזניים.
השאירו תגובה