השם בעברית: כרום
השם באנגלית: CHROMIUM
כללי: כרום הוא יסוד כימי שסמלו הכימי הוא CK ומספרו האטומי 24. כרום הוא מתכת אפורה מבריקה וחזקה הנמצאת במצב צבירה מוצק בטמפרטורת החדר. דרגות החמצון הנפוצות ביותר של הכרום הן +2+3+6 כאשר כרום תלת ערכי נחשב ליציב ביותר. תרכובות כרום שש ערכי הם חומרים מחמצנים חזקים. כשכרום מתכתי נחשף לחמצן הוא מתחמצן במהירות ויוצר שכבת כרום חמצני. שכבה זו מגינה על המתכת שמתחתיה. הכרום נכרה כמינרל כרומית במכרות. הוא מבודד כאשר מחממים אותו בנוכחות אלומיניום או צורן.כמחצית מכמות הכרום בעולם מופקת בדרום אפריקה והיתר בקזחסטאן, הודו וטורקיה.
שימושים: שימושי הכרום רבים ומגוונים. בסגסוגות – גימור סופי ועמידות לקורוזיה, אחד המרכיבים של פלדת אל חלד, חומר ציפוי, שימוש כצבען, זרז בתהליכים כימיים, למלחי כרום שימוש בעיבוד עור, בניקוי כלי זכוכית,צ וכחומר מחמצן חזק. כשיש מחסור בכרום ניתן לספק אותו בעירוי ורידי לבניית מסה שרירית, סילוק שומן מהגוף, סיוע בטיפול או סבילות לגלוקוזה בסוכרת.
היסטוריה: הכרום היה ידוע כבר לסינים הקדמונים כציפוי לחניתות וחיצים, 200 שנה לפני הספירה. בשנת 1761 מצא להמן מינרל כתום-אדום ורק לאחר בדיקות וחקירות והצהרות שונות הסתבר כי זו עופרת כרומית. החומר שימש כפיגמנט בצביעה. מאוחר יותר עורבב החומר עם חומצה כלורית וממנה הפיקו כרום תלת חמצני CRO3, . באותו הזמן זוהה נוכחות של כרום באבני חן כמו אודם וברקת.
תפקיד ביולוגי: כרום תלת ערכי הכרחי בכמויות זעירות לבני אדם וליצורים חיים אחרים מכיוון שהוא משתתף בחילוף החומרים של הסוכר. מחסור בכרום יכול לפגוע בוויסות איזון כמויות האינסולין בגוף. כרום לא נמצא בחלבונים והשפעתו על מנגנונים בגוף לא נחקרה. כרום מתכתי ותרכובות תלת ערכיות אינן נחשבות כמזיקות לבריאות בעוד שתרכובות כרום שש ערכי הן רעילות וחצי כפית יכולה לגרום למוות, לגירוי העיניים, העור והאף וחשיפה עלולה אף לגרום לסרטן. אובדן כרום ההכרחי לגוף האדם יכולה להיגרם כתוצאה מאלכוהוליזם, פציעה, הזדקנות, הריון, דיאטה, מתח נפשי, תפריט עשיר במזון מעובד, צריכת סוכר מוגזמת, הפעלת מאמץ פיסי ושימוש בנוגדני חומצה כמו אנטסידס. סימני מחסור הם כמות גדולה של שומנים וכולסטרול בדם ותופעות של מחלת הסוכר, אי סבילות לגלוקוז, חולשה, דיכאון, בלבול, ירידה במשקל, תחושות רעב וצמא ומתן שתן בתכיפות גדולה. ספיגת הכרום הולכת וקטנה עם הגיל ועובדה זו מסבירה את הנטייה לסוכרת ולטרשת העורקים בגיל מבוגר. הכרום מסולק מהגוף באמצעות הכליות. מחסור בכרום אף עלול לגרום למחלות לב.
מקורות: שמרי תסיסה, כבד, בשר, לחם, פטריות, צדפות, נבטי חיטה, סובין, ענבים וצימוקים, דבש, חלמון, ביצה, תפוחי אדמה על קליפתם, יין, בירה ועוד. גם מי ברז קשים מהווים מקור לכרום.
השאירו תגובה