השם בעברית: נתרן
השם באנגלית: SODIUM
השם המדעי: NATRIUM
כללי: יסוד כימי ממשפחת המתכות האלקליות. סמלו הכימי NA ומספרו האטומי 11. נתרן הוא רך, קל, לבן כסוף. יסוד פעיל שאינו נמצא בטבע בצורתו הטהורה. נתרן צף במים, צפיפותו 968 (של המים המזוקקים 1000). הוא נדלק, משחרר גז מימן ויוצר יוני הידרוקסיד. נתרן ניצת בקלות במים אך לא באוויר בטמפרטורה נמוכה מ K 388. הנתרן צובע להבה בצהוב ותחת לחץ כבד משנה פאזה ועובר למצב צבירה נוזלי. אינו צורך אנרגיה תרמית (חום) כחומרים רבים אחרים. הנתרן ניתך בטמפרטורת החדר בסביבות לחץ של 100 גיגהפאסקל. ההסבר לכך הוא כי יש ליסוד זה אלקטרון חופשי אחד שנדחף קרוב יותר לעשרת האלקטרונים הנוספים סביב הגרעין כשמופעל עליו לחץ ויוצר משיכה שלא הייתה מופיעה במצב נורמאלי. כשנתרן מוצק נמצא תחת לחץ מופיעים מספר מבנים גבישיים שמעידים על כך שיכול להיות שלנתרן נוזלי יש תכונות של מוליך על או נוזל על. פיסת נתרן מתכתי שתופל למים תנתר על פניהם עקב תגובה כימית עזה עם המים אשר גורמת לפליטת גז מימן ועל כן נוהגים לשמור נתרן טבעי במעבדות בתוך שמן. נתרן מצריך טיפול זהיר ואחסון תחת שמן או באטמוספרה אדישה כימית.
שימושים: נתרן בצורתו המתכתית נחוץ בייצור אסטרים. הוא מרכיב של מלח השולחן (NACI) ההכרחי לחיים, בסגסוגות מסוימות הוא משפר את המבנה, אחד ממרכיבי הסבון יחד עם חומצות שומן, משמש בהחלקת מתכות, בטיהור מתכות מותכות, נורות נתרן אשר צורכות חשמל באופן יעיל יותר מנורות להט, נתרן נוזלי קיבל שימוש כנוזל מעביר חום בכמה סוגים של כורים גרעיניים. תרכובות נתרן הם כימיקל חשוב בתעשיית הזכוכית, המתכת, הנייר, הנפט, הסבון והטקסטיל, תרכובות חשובות הן מלח שולחן, אבקת אפיה, סודה קאוסטית, בורקס. ליוני הנתרן תפקידים פיזיולוגים רבים ולכניסה וליציאה של יונים דרך תעלות בקרום התא יש השלכות רבות כמו מערכת העצבים. נתרן פועל יחד עם אשלגן בבקרת מאזן המים בגוף, הולכת אותות עצביים, התכווצויות שרירים, שמירת קצב תקין של פעימות הלב.
מקורות: נתרן מצוי כמעט בכל סוגי המזון כמרכיב טבעי, או כמרכיב אותו מוסיפים בתהליך עיבוד המזון. המקורות העיקריים הם מלח השולחן, מזונות מעובדים, גבינה, לחם, דגנים, בשרים ודגים מעושנים, כבושים ומשומרים, בחטיפים רבים, זיתים וכן גם במים שעברו תהליך ריכוך. רוב סוגי התזונה מספקים נתרן בכמות העולה על הדרוש ותוספות נתרן עשויות למנוע מכת חום כתוצאה מהזעת יתר, שלשולים והקאות ממושכים, מחלות כליה מסוימות או טיפול במחסור הנובע ממחלות כליה, ציסטיק פיברוזיס, אי ספיקה של בלוטת יותרת הכליה, שימוש במשתנים או דימום קשה.
תכשירים: לקטאט הנתרן היא תרופה הניתנת בהזנה תוך ורידית, פוספט הנתרן הוא חומר משלשל, נתרן דו פחמני מצוי בתכשירים נוגדי חמצון.
היסטוריה: נתרן בודד לראשונה בשנת 1807 על ידי האמפרי דייוי באלקטרוליזה של סודה קאוסטית. באירופה של ימי הביניים שימשה תרכובת הנתרן כתרופה לכאבי ראש. מקור הסימול NA בא מהתרכובת NATRIUM בלטינית שמקורה מהשם NITRON נביוונית שהוא סוג של מלח טבעי. נתרן מהווה 2.6% ממשקל קרום כדור הארץ והוא היסוד הרביעי הנפוץ בעולם. כיום מייצרים נתרן באופן מסחרי באלקטרוליזה של מלח שולחן. אבקת הנתרן נפיצה ביותר במים ורעילה בין אם משולבת עם חומרים אחרים ואם לא.
תסמיני חסר: מחסור בנתרן מסיבה תזונתית הוא נדיר ונובע בעיקר מאיבוד נתרן כתוצאה משלשולים והקאות או הזעת יתר – הסימנים הם תשישות, התכווצויות, שרירים, סחרחורות והקאות, ירידה בלחץ דם, עילפון ודפיקות לב מואצות.
תסמיני עודף: צריכת יתר של נתרן תורמת להתפתחות לחץ דם גבוה, אי ספיקת לב, סחרחורות, התנפחות הפנים והרגלים, מלח שולחן הנצרך בכמויות עודפות עשוי להביא לפרכוסים, תרדמת ומוות.
המלצה: 1-3 גרם ליום. בכפית אחת של מלח יש 2 גרם נתרן. המינון לטיפול בחוסר הוא אינדיבידואלי על פי הרופא.
השאירו תגובה