השם בעברית: נקטרינה
השם באנגלית: NECTARINE
כללי: נקטרינה היא תת מין של אפרסק. עד היום מגדלים נקטרינה גם כעץ בר בסין. המדינות המובילות בגידול נקטרים הן ארצות הברית, איטליה, צרפת, ספרד, ארגנטינה וסין. השוני בין נקטרין לאפרסק הוא היעדר הפלומה על הנקטרין וקליפה חלקה כמו זו של השזיף. היעדר הפלומה עושה את הפרי לרגיש לפגעים. היעדר הפלומה הוא תכונה גנטית רצסיבית דהיינו, נקטרינה שהואבקה מאפרסק עשויה להניב אפרסקים ולהיפך. הנקטרינה יותר קטנה מאפרסק רגיל ויותר מתוקה ממנו אך יש חפיפה בהתפלגות הגודל ומידת המתיקות. הנקטרינה היא גלגול של אפרסק ולא כנהוג למחשבה השגויה כתוצאה מהכלאת אפרסק ושזיף. הטעות הזו אף העניקה לפרי את השם אפרשזיף. דרווין בספרו מתייחס לנקטרינה ומוכיח כי מצא נקטרינה על ענפי שזיף ולהיפך כהוכחה לקרבה ביניהם וכי אין הם מינים בתחרות או בהתהוות. הפרי הוא עסיסי ורווי מיץ והוא פרי הקיץ עם התנובה הכי ארוכה. יש למעלה מ 200 זנים בעולם. רגישה לפגיעה של נמלים וזבוב הפירות.
המקור: סין. מגדלים נקטרינה בסין כבר יותר מ 4000 שנים. בימי קדם הועברה הנקטרינה לפרס ובימי אלכסנדר מוקדון הובא הפרי ליוון ולכל אגן הים התיכון. הספרדים העבירו אותו לאמריקה והיום נפוץ בכל רחבי העולם.
ערך תזונתי: 44 קלוריות ל 100 גרם. עשירה בקרוטן ההופך בגוף לויטמין A, אשלגן, ברזל, ויטמין C,
שימושים: אכילה במצב טרי מקורר ובשל, מיץ, שימורים, עוגות, סלטים הן פירות והן כתוספת לסלטי ירקות, עוגות.בהודו מכינים ממנו צ'אטני ריחני, מרקחות ורטבים, בזכות המרקם היציב והטעם החמצמץ משהו הוא מהווה תוספת משובבת לעוגות, לגלידה, למנות ראשונות ואחרונות, לפתנים וכל מיני מאכלים קרים. מגישים נקטרינה עם יין וגבינות כחולות ומיושנות ויש מנה ראשונה הבנויה מנקטרינה עם בזיליקום, כוסברה ונענע.
בישראל: הזנים המגודלים בישראל הובאו לכאן מארצות הברית והם מבשילים בין אפריל לאוקטובר. המטעים נמצאים במרכז שפלת החוף, בהרי הגליל ובאזור ירושלים.
השאירו תגובה