השם בעברית: עגבנייה
השם באנגלית: TOMATO
השם המדעי: SOLANUM LYCOPERSICUM
כללי: העגבנייה היא פרי וירק ממשפחת הסולניים. בהבשלה צבעה לרוב אדום למרות שישנם זנים ירוקים וצהובים. טעמה מיוחד וערכה התזונתי רב. העגבניות הבשלות נצרכות בכל מקום בהיקף רחב. חברות שונות בעולם מפתחות זנים שונים לגידול ולשיווק. יש זנים בהם הפרי קטן במיוחד, עגבניות שרי, או דובדבנים, זן פחוס הדומה לפרי התמר ועל כן נקרא עגבניות תמר, ועוד זנים רבים אחרים כמו לב השור, כדורי, אגסי וגלילי הנבדלים זה מזה בגודל, בצורה ובטעם. טעמה נקבע בעיקר לפי יחסי כמויות הסוכר והחומצה בה ולפי מידת הבשלתה ומוצקותה אשר זו נקבעת על פי כמות הפקטין שבה. ההבשלה האופטימלית היא כאשר היא עדיין על השיח. עגבניות ניתנות לגידול בכל מזג אוויר תוך שימוש בחממות מכוסות ואמצעים טכניים אחרים.
מקור: מקור השם בעברית הוא מהשורש עגב שמשמעותו חיזור ושם זה ניתן לה על ידי יחיאל פינס בהקבלה לכינויה העממי באירופה שהוא "תפוח האהבה". העגבנייה היא אחד מחשובי הגידולים בחקלאות. מקורה ביבשת אמריקה וכנראה תורבתה לראשונה בפרו העתיקה היכן שעדין ניתן למצוא זני בר של עגבנייה. העגבנייה לא הייתה ידועה לאירופאים עדה אשר אלה הגיעו ליבשת אמריקה. הם התייחסו בחשדנות לעגבנייה וסברו בתחילה כי היא רעילה ולכן השתמשו בה רק לקישוט. רק במחצית השנייה של המאה התשע עשרה הפך השימוש ההמוני נפוץ. העגבניות אשר משמשות כיום בחקלאות הן ככל הנראה זן תרבותי אשר שובחו על ידי האדם בהכלאות שונות כאשר זן הבר היה בעל פירות ירוקים קטנים וכמעט בלתי אכילים.
פולקלור: הביטוי "שטויות במיץ עגבניות" או טומטינה שהוא חג ספרדי בו לוחמים התושבים זה בזה תוך זריקת עגבניות.
הרכב: בעגבנייה הבשלה אחוז גבוה של נוגד החמצון ליקופן, אחד החזקים שבין נוגדני החמצון. 21 קלוריות ל 100 גרם, 94% מים, חלבונים, פחמימות, שומן, ויטמינים A, B1, B3, B8, C, ברזל, סידן, אשלגן, נתרן וסיבים תזונתיים.
פגיעות: העגבנייה, הפרי והצמח, נפגעים על ידי מגוון של מחלות ומזיקים אשר בחלקם אופייניים רק למצח העגבנייה. הכוונה היא ליצור סביבה גידולית עם מינימום של התערבות כימית. נערכים מחקרים רבים בעולם כולל בישראל, למניעת פגעים ופגמים על ידי שימוש במים בלתי מזוהמים, היגיינה נכונה של העובדים וקרבת שדות הגידול לבעלי חיים.
שימושים: העגבנייה נאכלת טרייה חתוכה, שלימה, מרוסקת, מבושלת, צלויה, אפויה, מיובשת, ממולאת בבשר או טונה, בסלט, מרקים או כמרכיב בתבשילים, בתעשייה לשימורים ולרסק עגבניות. עגבניות ירוקות בטרם בשלו מוחמצות. שימוש רב ברטבים וממרחים לפיצות ופסטות, ריבות, קטשופ, שקשוקה.
רפואי: הליקופן, נוגדן החמצון החזק שבעגבנייה הבשלה, נחשב למסייע במניעת סרטן, שומר על בריאות הלב. על מנת לשפר את נצילות הליקופן מומלץ להוסיף לעגבנייה שמן זית בעת בישולה.
אזהרה: בגבעולים ובעלים מצוי רעל הסולנין והוא אינו מצוי בפרי עצמו.
השאירו תגובה