שם בעברית: ציפורן
שם באנגלית: CLOVE
שם מדעי: SYZYGIUM AROMATICUM
תכונות כלליות: ציפורן הוא תבלין העשוי מכפתורי פרחים מיובשים של עץ תבלין מטרופי ירוק עד המתנשא לגובה של כ-10 מטר בשם אוגניית הציפורן ממשפחת ההדסים. העלים נראים כביצה מאורכת בגודל של כ-10 ס"מ ועליהם מספר בלוטות שמן. העץ פורח בגיל חמש ומניב פעמיים בשנה לעתים עד גיל שמונים. תבלין הציפורן הוא ניצן הפרח הסגור אשר צבעו ורוד ולאחר הייבוש נראה כמסמר חום. דורש אקלים טרופי חם ולח עם השקיה בשפע כל השנה.
מקור: איי מאלוקו המכונים "איי התבלין" במזרח אינדונזיה. ארצות הגידול העיקריות הן זנזיבר שבטנזניה, מאוריציוס וארצות דרום מערב אסיה.
הרכב תזונתי: כ-20% שמן חיטוי חריף המכיל חומצת ציפורו, אצטט וברזל.
תכונות רפואיות: שימוש רב ברפואה עממית לטיהור הגוף, המתת תולעי מעיים, הסדרת פעולת המעיים, בחילות, דלקת ריאות, גזים. לציפורן יכולת חיטוי ועזרה בכאב שיניים על ידי הנחת הציפורן על השן הכואבת. פעילות אנטי פטרייתית ומומלץ להשתמש גם במצבי קנדידה.
ברפואה המסורתית: נוגד עוויתות, משכך גזים, מחזק, קוטל חרקים, משכך כאבי שיניים, משמש בארומטיה, אנטי אוקסידנט חזק, מעודד ייצור חומצת קיבה ומשפר את תנועת המעיים. בסין נפוץ השימוש למחלות עור וגזזת.
שימושים: הניצנים משווקים שלמים או טחונים ומשמשים לתיבול דברי מאפה, בשר, נקניקים, ממרחים ומרקים. משמשים גם ברטבים לסלט. שמן הציפורן מופק מזיקוק הניצנים, הגבעול והעלים ומשמש בתעשיית הווניל הסינטטי, חומרי טעם, סבונים, תרופות וממתקים.
בדת היהודית משמש בעת ברכת בורא הבשמים בהבדלה על ידי הרחת הציפורן כאשר היא נמצאת בכלי קונוסי סגור או באמצעות נעיצת מסמרי ציפורן בתוך אתרוג וכן כחלק מהקטורת.
השאירו תגובה