השם בעברית: רימון
השם באנגלית: POMEGRANATE
השם המדעי: PUNICA GRANATUM
כללי: הרימון המצוי הוא עץ תרבותי נשיר ממשפחת הרימוניים. פרי הרימון מכיל כמה מאות גרעינים עסיסיים. נאכל ונסחר מאז העת העתיקה בזכות עמידותו לאורך זמן ו8בזכות טעמו וסגולותיו הרפואיות שיוחסו לו. בעת החדשה פחתה צריכת הרימונים בשל אי הנוחות הכרוכה בקילופו ובפריטת גרעיניו אולם מחקרים מסוף המאה העשרים ביססו את ערכו הרפואי והעלו את הצריכה. הרימון הוא עץ/שיח בגובה של עד שלושה מטר עם עלים מסורגים, מאורכים ומבריקים, קצותיהם דוקרניים, משיר עליו בחורף ומלבלב שוב באביב ופורח בקיץ. מגביע הפרח צומח הרימון דמוי כדור כ-8-10 ס"מ קטרו, והוא מעוטר בכתר. הפרי מתבקע עם הבשלתו ומאות זרעיו מסודרים בגושים המופרדים במחיצות. מימים קדומים מוכרים שני זנים – חמצמץ ומתוק. כיום מפותחים זנים נוספים כולל זן ללא גרעינים ויש זן אחד עם פירות קטנים. הדרך המקובלת לאכול רימון היא על ידי חצייתו לשניים ואז מכים בחוזקה על כל צד מהשניים.
המקור: מוצאו מאזור הים הכספי באיראן ומשם הופץ לכל ארצות אגן הים התיכון. הוא מסמל בתרבויות שונות פריון ושפע, יופי וחוכמה ובשל יופי הפרי וערכיו הסמליים נפוץ השימוש בצורתו לעיטור מבנים, מטבעות, פסלים ובגדים. האלף השלישי עדיין גדל בר במקום מוצאו בדרום הים הכספי. ישנן מספר סברות על מקור השם מיוונית או לטינית ומאחר והובא לרומי על ידי הפיניקים כונה שם "התפוח הפיניקי" יש מקומות אשר נקראו על שם הרימון כמו גת רימון או רימון או סלע רימון וכפר ראמון. השאלה נוספת היא לכוחות הביטחון – רימון יד.
ביהדות: הרימון הוא אחד משבעת המינים שבהם נתברכה ארץ ישראל. הרמב"ם שיבח מאד את סגולות הרימון. מופיע הרבה בתנך ותמיד בלשון חיובית
הרכב: מינרלים וויטמינים. הרימון מכיל 85% מים ו 10%סוכר כמו כן יש בו שפע של טאנינים שהם נוגדי חמצון.
שימושים: עקב אורך חיי המדף שלו נסחר הרימון באופן נרחב כבר בימי קדם בשיירות במדבר או במסחר ימי. ישנן עדויות מהמאה ה-12 לפני הספירה כי יובאו רימונים מארץ ישראל למצרים. הפרי משמש למאכל, להכנת מיץ ויין, בבישול, נפוץ מאד במטבח הטורקי המשובח, וכן בזה הפרסי, רכז רימונים מיוצר בטורקיה ובאיזארביז'אן ומשמש מרכיב ברטבים, בבישול ובסלטים. מבישול מיץ רימונים עם סוכר מתקבל סירופ גרנדין המשמש מרכיב בקוקטיילים. גרעיני הרימון משמשים כתוספת וקישוט לסלטים, עוגות ותבשילים. בעבר יצרו מהקליפות צבע ששימש לבדים ועורות ובתקופת המשנה ייצרו דיו מרימונים. מענפי הרימונים ייצרו שיפודים לצליית קורבן הפסח.
רפואי: ברפואה העממית עוד בימי קדם יוחסו לרימון סגולות רפואיות כמו עצירת דימום בעזרת הקליפה ובמיץ כנגד שלשולים והקלה על בחילות וכאבי ראש לאחר שתייה. מחקרים מראים כי החומצה האלגית הינה חומר נוגד חמצון העשוי למנוע או לעכב סרטן. תאי סרטן הערמונית שנחשפו למיץ רימונים נכחדו. מחקר אחר מצא כי בעקבות צריכת מיץ רימונים ירדה רמת הכולסטרול הרע.
אזהרה: מיץ הפרי מכתים בגדים וידיים.
השאירו תגובה