שם בעברית: כוסמת
שם באנגלית: BUCKWHEAT
שם מדעי: FAGOPYRUM ESCULENTUM
תכונות כלליות: צמח עשבוני חד שנתי ממשפחת הארכובתיים. הזרעים משמשים לאכילה ומוכרים לנו כגריסים. למרות שמשתמשים בכוסמת כמו בחיטה ובאורז, גרעיניה מופקים למעשה מצמח של ממש ולא מגידול מניב גרעינים. כמו בחיטה, הכוסמת היא למעשה פרי. דבורים אוהבות את פרחי הכוסמת ויוצרות ממנו דבש ארומטי נפלא.
צמח נמוך, עד 1.5 מטר ודורש אקלים קר, לח ושמשי. הצמח עמיד בבצורת ובקרה. מזריעה עד נביטה חולפים חמישה ימים ועוד כמאה ימים עד להנבת יבול.
מקור: מזרח אסיה, רוסיה וסין היכן שתורבתה לראשונה. כיום נמצא בעיקר בארצות הברית ובקנדה.
תכונות תזונתיות: המכילה את כל שמונת החומצות האמיניות (שהוא חומר העוזר בחיזוק נימי הדם ומחזור הדם בכלליותו). דלת קלוריות, עשירה בויטמין B ומינרלים ומכילה אבץ וחומצה פולית.
תכונות רפואיות: העלים מכילים רוטין והצמח כולו מכיל סוכר ועמילן, גומי, חלבון, אשלגן, זרחן מגנזיום וברזל. השימוש בעלים מסייע בהרחבת כלי דם, מעודדים הפרשת חלב אם, טיפול במחזור הדם, דימום ברשתית,נזקי קרינה רדיואקטיבית. היישום נעשה על ידי חבישה חמה בקמח כוסמת בחלב חמאה. בהומיאופתיה משתמשים בעלים לטיפול באקזמה ובעיות כבד. מחקר יפני חדשני מלמד כי הכוסמת תורמת להורדת כולסטרול.
שימושים נפוצים: לבד מהשימושים הרפואיים ברפואה מסורתית ועממית כנזכר לעיל משתמשים בצרפת בקמח הכוסמת להכנת חביתיות ובספרד הוא ידוע כ"קמח השחור". ברוסיה ובמזרח אירופה מכינים מכוסמת "קאשה" – דייסה מלוחה ו"בליני" שהם סוג של פנקייקס, סוגי אטריות שונים וכן כמרכיב חשוב בתבשילים ובחמין ומרקים. יש גם המערבים כוסמת בדגני הבוקר. הכוסמת גם עשויה לשמש כדשן ירוק וטוב. ביפן מייצרים ממנה אטריות מיוחדות אשר האמונה מבטיחה למשתמש אושר והצלחה.
השאירו תגובה